De foute man en zijn reddende engel

Waarom vallen zoveel vrouwen toch op een foute man? Als je oppervlakkig kijkt zou je kunnen denken dat het de spanning is. De geur van testosteron waar ons oestrogeen nou eenmaal op reageert. De (seksuele) energie, het avontuur en de intensiteit die een relatie met een foute man met zich meebrengt. Hoge bergen, maar ook diepe dalen. Ik geloof, dat als je er op een dieper niveau naar kijkt, dat de foute man wel  degelijk een functie heeft.

De foute man komt pijn brengen. Daar heb je hem op uitgezocht

Hij doet je denken aan vroeger. Toen je nog een klein meisje was en je diezelfde pijn voelde. Want ergens ben je gewond geraakt. En waar dat was en door wie, dat weet jij zelf heel goed. En nu herken je die pijn en blijf je die pijn herhalen. Want wat je kent, hoe pijnlijk ook, dat voelt vertrouwd.

Fouten mannen komen in allerlei vormen. Je kunt ze overal tegenkomen. Soms op plaatsen waar je het niet verwacht. En ze vallen bij voorkeur aan op een zwak moment, want daar hebben ze een neus voor. Al is het ook belangrijk om te beseffen waarom jij bepaalde mannen aantrekt. Zo heb ik een zwak voor mannen met een verhaal. Mannen die het nodige hebben meegemaakt, die vind ik interessant.  Op zich is daar niks mis mee, tenzij de man in kwestie nog midden in een verwerkingsproces zit. Ik kan al die ellende moeilijk aanzien en wil graag te hulp schieten. Vervolgens ga ik pleisters op wonden plakken, die daar eigenlijk nog niet aan toe waren. Of ik ga opzoek naar antwoorden, terwijl zij de vragen nog niet durven stellen. Maar dat duurt altijd even voordat ik dat doorheb.

Uiteindelijk zit er niets anders op dan te kiezen. Voor hem of voor jezelf. Want in een gewonde man raak je jezelf kwijt. Hij gaat je, bewust of onbewust, pijn doen. Want iemand die zelf pijn heeft, is niet instaat om voldoende oog te hebben voor de behoeften van een ander. En je zult jezelf gek maken met alle analyses die je op hem loslaat. Want dat hij jou niet helemaal fair behandelt, dat zie je wel. Maar dat kun je ook verklaren! Ik bedoel; hij is toevallig wel als baby achtergelaten in de Sahara woestijn. Met niemand om op terug te vallen. Behalve kamelen. Of zoiets.

Stop met hem te analyseren.

Je kunt niet in zijn hoofd kijken. Het maakt niet uit of het door zijn slechte jeugd komt, dat hij zo met jou omgaat.  Het doet er uiteindelijk niet toe of hij het allemaal expres doet, of dat hij het juist wel wil maar niet kan.

Vraag je alleen af: Kan hij mij geven wat ik nodig heb? Waar ik naar verlang? Wat voor mij belangrijk is? Nee? Dan is hij niet de man voor jou. Goed of fout doet misschien niet eens ter zake.

Hij is fout voor jou.

Misschien moet je weer eens met haar praten. Met dat kleine meisje. En haar vertellen dat de pijn misschien wel vertrouwd voelt, maar dat het ook anders kan. Dat ze nu geen klein meisje meer is. Dat ze nu een keuze heeft. Dat ze niet zijn reddende engel hoeft te zijn. Maar dat haar vleugels gemaakt zijn om te vliegen. En dat ze mag gaan, als het niet goed voelt. Naar een ander plekje. Waar ze niet hoeft te redden, te helpen, te zorgen of te vechten.

Maar waar ze gewoon mag zijn.

One Reply to “De foute man en zijn reddende engel”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s